Kdo skrbi za ustno higieno

Če menite, da je ustni higienik neka vrsta naprave za zobe, se motite. Gre namreč za posebno vrsto zdravstvenega delavca. Njegovo delo temelji predvsem na obravnavi paradontalne bolezni in preventivi. Lahko rečemo, da gre za precej nov poklic, ki pri nas še ni povsem uveljavljen.

Ključna naloga ustnega higienika je torej ta, da skrbi za preventivo v zobozdravstvu, predvsem pa to, da daje učinkovite nasvete ter motivacijo svojim pacientom. Na takšen način pričnejo veliko bolje skrbeti za ustno higieno oziroma za celotno zdravje svojih zob, jezika in obzobnega tkiva. Ustna higiena v resnici ne vključuje samo čiščenja zob s krtačko. Temeljito je treba očistiti še jezik ter preostali del ust.

Obisk pri ustnem higieniku

Ustni higienik bi vam moral vsaj enkrat na leto očistiti zobni kamen ter premeriti obzobne žepke. Nekateri pa bi ga morali obiskati tudi večkrat na leto; na primer vsi tisti, ki imajo sladkorno bolezen, kronične bolezni, srčno-žilne bolezni.

Za sicer zdrave paciente, ki so bolj nagnjeni k paradontalni bolezni, sta na leto priporočena dva obiska pri ustnem higieniku. Lahko torej rečemo, da je pogostost obiskov pri takšnem strokovnjaku odvisna prav od vsakega posameznika posebej.

Kaj je peskanje zob

Peskanje zob je poseben postopek v zobozdravstvu, kjer se uporablja naprava – peskalnik. Ta je bil izdelan za hitrejše ter še učinkovitejše čiščenje težje dostopnih zobnih področij v ustni votlini. S peskalnikom se lahko hitro doseže večjo belino zob, ker temeljito odstrani mehke zobne obloge ter madeže iz brazd ter jamic griznih ploskev zadnjih zob.

Peskanje zob temeljito očisti tudi črne madeže, ki so posledica posebnih kromogenih bakterij. Te na zobeh puščajo pigmente. Za takšno vrsto čiščenja zob se uporabljajo nastavke iz gume ter polirna pasta. Ti izjemno učinkovito odstranjujejo mehke zobne obloge ter tudi najtrdovratnejše madeže na zobeh.

Leave a Reply