Kaj bi rekli, če bi vedeli, da obstaja zdravilo proti depresiji, tesnobi, stresu in demenci? Še več. Kaj bi rekli, če bi vam povedali, to kar obstaja niti ni zdravilo, temveč živilo ali bolje rečeno superživilo? Vsi vemo, da živila iz Indije, himalajskega dela sveta in drugih Azijskih kulinaričnih velesil vsebujejo snovi in substance, ki imajo blagodejen vpliv na človekovo telo in dušo. Eno takšnih živil se imenuje ašvaganda. Izgled ašvagande ni prav nič posebnega. Kot kakšni na drobno narezani koški daljše lesene palčke.
Kakšno živilo to je, si lahko najbolj predstavljamo, če poznamo ajurvede in kakšen je njihov smisel in namen. Vsekakor pa se za zelišča ašvaganda ne bi odločili, če bi predhodno poznali njeno ime oziroma prevod. Ime je sestavljeno iz dveh delov. Ashwa in ganda, pri čemer ashwa pomeni konj, ganda pa vonj. In če bi kdaj vohali ašvagando, bi si rekli, da ima vonj po prepotenem konju.
Oblika rastline je prav tako posebna. Cvetovi, ki so rumene barve, so oblikovani v obliki zvonca. Tako je rastlina že na videz zelo všečna. Njeni učinki pa so znani po celem svetu. Od porjanja do zmanjševanja toksičnosti v našem telesu. Čeprav je ašvaganda zelo zdravilna, je potrebno še vedno zmerno uživanje. Približno čajno žličko na dan, kar znaša okrog tri grame na mešanico. Zelo dobra novica je, da deluje tudi preventivno. Ni nam potrebno čakati, da zapademo v čustvene tegobe, ni potrebno čakati na izčrpanost.
Ašvaganda deluje tudi preventivno. Saj vemo kako je. Današnji časi so takšni, da smo precej natovorjeni z izzivi. Vsak dan hitimo, časa za sprostitev pa od nikoder. Zato je dobro imeti nekaj pri sebi, kar nas lahko v kar se da kratkem času razvedri in spravi v dobro voljo.
Najučinkovitejše pa je, če jo uživamo dnevno ob jutranjem obroku.